Kaalheid is een veelvoorkomend probleem onder mannen. Sommige mannen worden al rond hun twintigste kaal, sommigen worden nooit helemaal kaal, maar vrijwel iedere man krijgt op een gegeven moment te maken met haarverlies.
Haarverlies kan een reden tot zorgen en ongemak zijn. Mannen die eerder een volle haardos hadden hebben ineens dun haar en flinke inhammen. Dit kan leiden tot onzekerheid, waarbij een haartransplantatie uitkomst kan bieden.
Met een haartransplantatie heb je weer een volle, mooie haardos. En het beste: dat gebeurt met je eigen haar, dus het ziet er volledig natuurlijk uit. Wij leggen je uit hoe een haartransplantatie in zijn werk gaat.
Haartransplantatie: je eigen haar op een andere plek
Bij een haartransplantatie worden haarzakjes op een plek waar je veel haar hebt verplaatst naar kale plekken. Meestal worden deze haarzakjes van de achterzijde van het hoofd gehaald, waar vrijwel iedereen veel haar heeft en dit ook houdt.
Deze haarzakjes worden met een klein naaldjes losgehaald en vervolgens op een andere plek geplaatst. Meestal spreken we hier ook wel van grafts. Ieder haarzakje is een graft. Het verschilt per haartransplantatie en situatie hoeveel grafts er getransplanteerd worden, maar doorgaans gaat het over enkele duizenden haarzakjes. Geen zorgen: je wordt ondanks de transplantatie niet kaal op je achterhoofd: je hebt hier voldoende haar.
De behandeling
Tijdens een haartransplantatie moet er meestal een plek kaal worden geschoren, waarbij vaak wordt gekozen voor het hele hoofd, omdat dit beter oogt dan specifieke kale plekken.
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Je hoeft dus niet onder narcose en mag bovendien dezelfde dag weer naar huis.
De arts tekent af waar de transplantatie zal plaatsvinden en gaat vervolgens starten met het verzamelen van grafts. Dit wordt nauwkeurig getest. Er worden bijvoorbeeld 2500 grafts weggenomen uit de haarkrans die vervolgens worden getransplanteerd.
Omdat het vrij minutieus werk is, neemt de behandeling, ook afhankelijk van het aantal grafts, enkele uren in beslag. De hoofdhuid zal nog enkele weken opvallend zijn en rood gekleurd zijn. Dit neemt steeds meer af en ondertussen zal ook het haar weer groeien.
Eindresultaat haartransplantatie
Het eindresultaat is dat je een verbeterde haarlijn hebt, waarbij de inhammen of de kruin bijvoorbeeld minder kaal zijn. Houd er wel rekening mee dat het haarverlies zal doorzetten en je dus op andere plekken, waar geen transplantatie heeft plaatsgevonden, je verder kaalt kunt worden.
Soms is daarom een extra behandeling mogelijk. De arts zal overigens tijdens het eerste gesprek al kijken naar het verwachtte kalingsproces en je advies kunnen geven of kunnen voorbereiden op het feit dat je nog eens behandeling moet ondergaan. Zo weet je beter waar je aan toe bent voor je start met de behandeling.
Geef een reactie