We horen er wel eens wat over in het nieuws, mensen die om het leven zijn gekomen door een koolmonoxidevergiftiging. Maar wat is koolmonoxide eigenlijk, hoe ontstaat het en wat kunnen we er tegen doen? Dat gaan we stap voor stap bespreken.
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide ontstaat wanneer een materiaal zoals gas niet volledig verbrandt. De reden dat deze verbranding niet optreedt is bijvoorbeeld door een tekort aan zuurstof. De koolmonoxide die vervolgens vrijkomt is zeer giftig. Wat deze stof vooral zo gevaarlijk maakt is dat het niet wordt opgemerkt door onze zintuigen, koolmonoxide is namelijk kleur- en geurloos. Het komt helaas nog ieder jaar voor dat deze sluipmoordenaar dodelijke slachtoffers eist.
Hoe gevaarlijk is koolmonoxide?
Het is niet zo dat het inademen van koolmonoxide direct fatale gevolgen zal hebben. De vergiftiging treed pas langere tijd koolmonoxide inademen op. In een eerder stadium kun je bewusteloos raken. Andere symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, verwarring en een versnelde hartslag. Omdat deze symptomen al snel worden geassocieerd met een griepje, wordt koolmonoxide als oorzaak over het hoofd gezien. Toch is het belangrijk om dit niet te negeren. Hoe langer je de koolmonoxide inademt, hoe gevaarlijker het wordt. Merk je dat de hoofdpijn en misselijkheid snel afnemen wanneer je buiten komt, dan moeten er alarmbellen afgaan.
Bescherm jezelf en huisgenoten
Omdat koolmonoxide zo giftig is en we het zelf niet kunnen waarnemen, is het belangrijk om andere manieren te vinden om het op te sporen. Zoals we rookmelders in huis hebben om brand op te sporen, zijn er ook koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Door koolmonoxidemelders te hangen op risicovolle plekken in huis kunnen levens gered worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ruimte waar de CV ketel hangt.
Daarnaast wordt de kans op een koolmonoxidevergiftiging verkleind door te zorgen voor voldoende ventilatie. Wanneer er in goed geïsoleerde huizen gassen vrijkomen, kunnen deze lang blijven hangen of zich opstapelen. Door te ventileren kan voorkomen worden dat koolmonoxide tot een gevaarlijke hoeveelheid oploopt.
Laat je CV ketel jaarlijks controleren
Om er zeker van te zijn dat er geen onderdelen van de CV ketel versleten zijn, moet er jaarlijks een controle plaatsvinden. Bij deze controle worden onderdelen gereinigd en waar nodig vervangen. Op deze manier verklein je de kans op koolmonoxidegevaar aanzienlijk.
Wil je naast het voorkomen van koolmonoxide ook weten hoe je voor een brandveilig huis zorgt? Bekijk hier hoe je dat kunt doen.
Geef een reactie