Scheiden – of dit nu in goed overleg gaat of niet – staat garant voor een turbulente periode. Ten eerste omdat je te maken krijgt met een waaier aan tegenstrijdige emoties. Die zijn voor iedereen anders, maar boosheid, verdriet of opluchting komen veel voor. Daarnaast is de toekomst ineens onzeker, want voor angst of juist nieuwsgierigheid kan zorgen. In deze rollercoaster verloopt contact met je (bijna) ex wellicht niet altijd even soepel. Zeker als het om geld of bezittingen gaat. Een mediator biedt dan uitkomst.
Wat is een mediator
Mediation klinkt als een hippe term, maar is eigenlijk heel logisch. Het is een neutrale partij die tussen jou en je bijna ex-partner in staat. Hulp bij scheiden is heel nuttig als er praktische zaken geregeld moetn worden en emoties in de weg staan. De stap naar een advocaat is dan te ver en geeft ook het verkeerde signaal af. Een mediator bemiddelt en maakt zaken bespreekbaar.
Welke zaken moet je dan regelen?
Scheiden en de financiën
Geld is een heikel punt, zelfs als de relatie nog goed is. Laat staan als er emoties bij komen kijken. Een ex die haar zinnen heeft gezet op spullen die jij hebt gekocht, het verdelen van trouwcadeau’s van grote (emotionele) waarde; en dit zijn nog ‘onschuldige’ voorbeelden.
Bij een scheiding komen namelijk ook juridische en financiële vraagstukken om de hoek kijken. Te beginnen bij de hypotheek. Maar denk ook aan zaken als bankrekeningen, schulden, verzekeringen of wellicht een onderneming.
Hebben jullie samen kinderen dan ligt het nog iets ingewikkelder en zullen ook beslissingen over de voogdij en het ouderschapsplan genomen moeten worden.
Het is gemakkelijk om in zo’n turbulente periode zaken over het hoofd te zien. Voor een mediator is scheiden echter dagelijkse kost en deze zal dan ook in te gaten houden dat alles goed geregeld wordt.
Waarom scheiden met een mediator
Scheiden is nooit echt leuk. Een mediator maakt het hele proces een stuk overzichtelijker en draaglijker. Je blijft met elkaar in gesprek en zo ronden jullie de tijd samen op een nette manier af. Afspraken maken met elkaar is toch een stuk relaxter dan dingen opgelegd krijgen door een rechter. En in goed overleg gemaakte afspraken worden eerder nagekomen.
Ook fijn: scheiden met een mediator is een stuk voordeliger dan het inschakelen van een advocaat.
Geef een reactie