Je kunt samenwonen zonder enige vorm van contract. Maar als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, dan is er bij wet niets tussen jullie geregeld. Je moet er niet aan denken, maar stel dat een van jullie overlijdt, dan gaat er niets naar je partner. Ook als je uit elkaar staat heb je niets op papier staan. In een samenlevingscontract kan je afspraken maken over je spullen en je kapitaal. Net als de meeste contracten is een samenlevingscontract niet nodig zolang alles goed gaat, maar onmisbaar als je in lastiger vaarwater terecht komt. Het is trouwens goed om te weten dat fiscaal partnerschap iets anders is dan een samenlevingscontract. Je kunt fiscaal partners zijn zonder samenlevingscontract, bijvoorbeeld doordat jullie partner in elkaars pensioen zijn of samen eigenaar van een huis zijn. Fiscaal partnerschap kan belastingvoordelen op je inkomstenaangifte opleveren.
Wat staat er in het samenlevingscontract?
Het samenlevingscontract is er om afspraken te maken over het samenwonen van je partner en jou. Het is prettig om deze zaken duidelijk op papier te hebben en des te waardevoller als je uit elkaar gaat of als een van jullie komt te overlijden. Zonder samenlevingscontract is het lastiger om de spullen te verdelen als je relatie eindigt. En als je overlijdt, krijgt je partner niets. Als je kinderen hebt, dan gaat alles naar hen. Heb je geen kinderen, dan krijgt je familie alles. Dat betreft ook alles wat jij en je partner delen: je kinderen of familie krijgen de helft van het gezamenlijke huis, kapitaal en spullen. Als je dat niet wilt, dan kun je in het samenlevingscontract vastleggen wat er moet gebeuren als een van jullie overlijdt. In het samenlevingscontract kun je ook vastleggen hoe jullie de gezamenlijke kosten verdelen en wat er moet gebeuren als jullie uit elkaar zouden gaan. Ook voor je pensioen kun je zaken vastleggen.
Hoe en wanneer sluit je een samenlevingscontract af?
Het samenlevingscontract opstellen gebeurt via de notaris. Je kunt uiteraard zelf een tekst voorbereiden, maar voor het vastleggen ontkomt je niet aan de notaris. Het wordt ook wel een notarieel samenlevingscontract genoemd. Je kunt op ieder moment in je relatie besluiten om meer zaken formeel vast te leggen. Vaak is de aankoop van een huis een mooie aanleiding. Het is niet alleen een grote stap in jullie relatie, maar het heeft ook grote gevolgen. Als je bijvoorbeeld zeker wilt stellen dat je in het huis kunt blijven wonen als je partner overlijdt en vice versa, dan is een samenlevingscontract een goede manier om dit vast te leggen.
Geef een reactie