Nederland kent een groot aantal sportscholen waar les wordt gegeven in vechtsporten. Traditioneel waren de sporten judo en worstelen zeer populair. Dankzij de prestaties van Anton Geesink en Willem Ruska in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw schoten de judoscholen als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. In de loop der jaren werden een groot aantal vechtsporten uit Azië in Nederland geïntroduceerd: karate, jiu-jitsu, kendo, taekwon-do en natuurlijk het uit Thailand afkomstige kickboksen. Bijna al deze sporten zijn ‘full contact’, daarom worden ze vaak beoefent door de jeugd.
Bij jonge senioren en ouderen staat zelfverdediging vaak centraal. Men heeft immers weinig behoefte aan offensieve tactieken. Dat je door het beoefenen van een zelfverdedigingssport ook fit blijft, is mooi meegenomen. De eerste pure zelfverdedigingssport die in Nederland populair werd, was het uit Indonesië afkomstige ‘Pencak Silat’. Deze sport imiteert de bewegingen van dieren. Rond 1950 ontstond Krav Maga dat meer georiënteerd is op praktische situaties in het hedendaagse leven.
Wat is Krav Maga?
Feitelijk is het een zeer effectief zelfverdedigingssysteem. Voorop staat uiteraard dat men conflictsituaties tracht te vermijden. Mocht men zich toch fysiek moeten verweren, dan biedt Krav Maga een aantal praktische technieken om een tegenstander snel en effectief onschadelijk te maken. Daarbij is alles toegestaan: trappen naar het kruis, elleboogstoten naar het hoofd en het steken met de vingers naar de ogen en de keel. De toegepaste technieken sluiten over het algemeen aan op de natuurlijke reflexen van iemand die zich in een noodsituatie moet verdedigen.
Door het nabootsen van realistische situaties wordt Krav Maga over het algemeen niet beoefent in een dojo. Liever traint men op verschillende locaties om zodoende de praktijk zoveel als mogelijk na te kunnen bootsen. Krav Maga is geschikt voor zowel vrouwen als mannen van iedere leeftijd.
Het onstaan van Krav Maga
Dit zelfverdedigingssysteem wordt meestal geassocieerd met de Israëlische strijdkrachten, dat is echter maar ten dele waar. Krav Maga werd ontwikkeld door de Hongaar Imi Lichtenfeld, hij was van Joodse afkomst. Imi onderwees tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsmensen in worstelen en zwemmen. Na de stichting van de staat Israël werd hij aangesteld als hoofdinstructeur voor Krav Maga bij het Israëlische leger. Na verloop van tijd werd deze verdedigingskunst meer afgestemd op burgers en verwierf het internationale bekendheid.
Krav Maga beoefenen
Door heel Nederland vind je sportscholen waar je Krav Maga lessen kunt volgen. Door de aard van deze verdedigingstechniek ontbreekt het wedstrijdelement. Wel wordt er gewerkt met een systeem van ‘levels’ in de opleidingen. Ieder niveau bestaat doorgaans uit ongeveer 60 trainingsuren. Deze niveaus – en examens – worden vastgesteld door de IKMF (International Krav Maga Federation). Indien je besluit lessen te gaan volgen, lijkt het verstandig dit te doen bij een sportschool die is aangesloten bij deze internationale federatie.
Geef een reactie