Houd je wel van een glaasje droge witte wijn of een glaasje rode wijn bij het eten? Dan wil je het diner misschien ook wel afsluiten met een lekkere wijn! Maar een zoet dessert combineren met een gewone witte of rode wijn is niet echt aan te raden. Gelukkig zijn er ook speciale wijnen voor bij het dessert, ook wel dessertwijn genoemd. In dit artikel leggen wij je alles uit wat je hierover moet weten.
Zoete smaak
Het meest opvallende verschil tussen een dessertwijn en andere wijnsoorten is de zoete smaak van de dessertwijn. Normaal gesproken is wijn helemaal niet zo zoet. Door de zoetheid van de dessertwijn smaakt het goed bij het dessert.
Hoe wordt dessertwijn gemaakt?
Er zijn verschillende manieren om dessertwijn te maken. Vaak wordt het gemaakt van druiven die heel rijp of zelfs overrijp zijn. Zo krijgt het direct al een zoete smaak, omdat deze druiven een hoog gehalte aan suiker bevatten. Er zijn echter ook wijnproducenten die de druiven laten rotten op een stok. Als de druif op de juiste manier rot, verdwijnt het water en worden de zoetheid, het aroma en de zuurgraad meer geconcentreerd. Hiermee worden dessertwijnen van hoge kwaliteit van gemaakt.
Welke dessertwijn kies je?
Wil je een dessertwijn kopen en weet je niet welk soort je moet kiezen? Bij het kiezen van een dessertwijn die goed combineert met het dessert is het belangrijk om te letten op de zoetheid van de wijn. De dessertwijn moet namelijk minstens zo zoet zijn als het dessert. Zo komen de smaken van het dessert en de wijn goed uit en zal de wijn niet zuur smaken.
3 meest bekende soorten dessertwijn
Als je helemaal geen wijnkenner bent, kan het nog steeds lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben wij hieronder voor jou de drie meest bekende soorten dessertwijn op een rijtje gezet.
Port
Een van de meest beroemde en waarschijnlijk ook meest gedronken dessertwijnen is Port. Dit is een heerlijke zoete wijn afkomstig uit Portugal. Met een alcoholpercentage van 20% is het een sterke wijn.
Auslese
Auslese is een wijnsoort die niet ontzettend zoet is. Het valt eigenlijk onder de halfzoete wijnen. Het alcoholpercentage van deze dessertwijn ligt rond de 8,5%. Veel producenten gebruiken voor de productie van deze wijn Riesling-druiven die overrijp zijn. Deze druiven hebben ook een wat hogere zuurgraad, waardoor Auslese ook wat fris smaakt.
Moscato
Deze Italiaanse wijn wordt gemaakt van de Muscat-druif. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en de smaak is friszoet. Het is een mousserende wijn met lichte of stevige bubbels.
Geef een reactie