Vandaag de dag zijn de mogelijkheden en verhalen er in overvloed: reizen naar, wonen in en verhuizen naar het buitenland. Het kan zijn dat het slechts voor enkele weken, maanden of jaren is, maar ook kan internationaal verhuizen een permanent plan zijn. Zo gebeurt het vaak dat jongeren stage lopen in een ander land, of dat hele gezinnen emigreren vanuit ons kikkerlandje. Wat de reden ook is, een leven opbouwen in het buitenland is niet gemakkelijk. Waar moet je rekening mee houden als je zo’n grote stap in het leven neemt?
Houd altijd een doel voor ogen
Dat internationaal verhuizen niet gemakkelijk is, is waarschijnlijk voor iedereen die er over nadenkt niets nieuws. Onze nummer 1 tip is dan ook om altijd je doel voor ogen te houden. Bij alles. Of je nu afscheid moet nemen van je vrienden of familie, je baan moet zeggen of je huis verkopen, een nieuwe baan en woning moet vinden, nieuwe contacten moet leggen of de taal moet leren. Gemakkelijk is het niet. Houd daarom tijdens het hele avontuur altijd je doel in je achterhoofd. Dit zal het een stuk gemakkelijker maken én ervoor zorgen dat je altijd het licht aan het einde van de tunnel ziet. Dit klinkt misschien alsof het een negatieve ervaring is, maar dat is het natuurlijk zeker niet!
Het buitenland: een andere cultuur
Veel Nederlanders denken en zeggen dat ons land niet echt een eigen cultuur heeft. Niets is minder waar! Misschien ligt onze cultuur er niet heel dik bovenop, maar onze normen, waarden en gebruiken zijn in alles terug te vinden. Hoe begroet je iemand, in hoeverre uit je je mening en wat dacht je van de weinige taboe’s in Nederland? In andere landen kan dit allemaal heel verkeerd vallen. Daarnaast zal je moeten wennen aan het eten. In weinig landen eten ze om 12 uur een boterham en om 6 uur een warme maaltijd.
Een nieuwe taal
Tenzij je verhuist naar België, Suriname of de ABC-eilanden, kom je met alleen Nederlands niet zo heel ver. Natuurlijk kun je in de meeste landen prima communiceren in het Engels, maar om je écht thuis te voelen moet je wel iets meer je best doen. Een nieuwe taal leren lijkt in eerste instantie erg leuk. Een vreemde taal echt eigen maken, blijkt een grotere uitdaging. Zeker op latere leeftijd is dit lastiger. Begin er in ieder geval zo vroeg mogelijk mee. Zorg ervoor dat jij je hier in Nederland al verdiept in de taal en dagelijks of wekelijks oefent. Tip! Tegenwoordig zijn er vele apps die je kunt downloaden, waardoor je gemakkelijk even een kwartiertje je woordenschat kunt verbeteren.
Heimwee?
Spoiler Alert. Heimwee zal je hoe dan ook krijgen. Hoe graag je ook wilde verhuizen en dit avontuur aan wilde gaan. Je bent nu eenmaal gewend aan deze omgeving, deze mensen en deze gewoonten. Zorg ervoor dat je in je nieuwe thuisland zeker aan het begin veel onderneemt. Op deze manier gaat de tijd aan het begin niet alleen sneller, maar zal je ook meer mensen ontmoeten en contacten kunnen opbouwen. Stopt de heimwee na lange tijd nog niet? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om weer terug te verhuizen naar Nederland. Je vrienden en familie zullen je met open armen ontvangen en het avontuur neemt niémand je meer af!
Geef een reactie